HOME - Tilbage til START - Tryk her!

HURTIGE MASSEMEDIER

Falske tsunami-fotos drog verden rundt
- fik forsideplads og kom i TV!

Mogens Engelund, 13. januar 2005

De falske fotos som er beskrevet på min weblog den 8. januar har vist sig at have været kloden rundt forklædt som en e-mail fra en "billedforfører", der beskriver billederne som værende fra enten Sri Lanka eller Thailand. Billedredaktionerne var tilsyneladende på jagt efter nye billeder, og specielt et af billederne havde en høj succes-frekvens.

Billedet viser angiveligt en folkemængde, der flygter fra en kæmpebølge eller indslag fra en eller anden form for brænding. Billedet indgår i en større serie, hvoraf flere bør få en billedredaktør eller journalist til at ane uråd.

Men det skete ikke hos bl.a. redaktørerne på det sydafrikanske "The Citizen", eller det tyske "TZ", som begge bragte netop dette dramatiske billede på forsiden. Det var de nu ikke ene om, såvel indiske, amerikanske, afrikanske og europæiske medier publicerede falske tsunami-billeder.

Læs om den efterfølgende reaktion og kritiske vurdering fra en af Sydafrikas andre nyhedsmedier Mail & Guardian online, den 11. januar (TRYK HER! - åbner i nyt vindue!) - Her er en anden tilsvarende gennemgang af sagsforløbet fra Asia Media (åbner i nyt vindue!) fra den 10. januar.

Nogle var også i mere god tro end andre, for da billedredaktionen på nyhedsbureauet PTI's kontor i Bangalore faldt over billederne, som de havde modtaget via en anonym e-mail, reagerede de ved simpelthen at udsende billederne som "ægte" tsunami-fotos.

Det kræver dog ikke lang tids søgen på Google's billedsøgning at finde billederne, som viser sig at være fra oktober 2002. De viser intet mindre end verdens kraftigste tidevandsbølge, som gennem årtusinder (!) har været en turist-attraktion i Kina og som er beskrevet i diverse guidebøger, men fænomenet er faktisk først blevet gjort åbent og tilgængeligt for udenlandske turisker for relativt få år siden, og det er formentlig forklaringen på, at billederne fra bølgen kan virke så stærke.

Tidevandsbølgen forekommer selvfølgelig i forbindelse med tidevandet, og i kraft af Månens omdrejning om Jorden, har en et toppunkt en gang om måneden. Bølgen opstår, når tidevandet trænger ind i Hangchow Bugten, der har form som en tragt, hvorved effekten og bølgens størrelse og hastighed forstærkes. Bølgen når sin maksimale størrelse og omfang efter at den med stigende hastighed "skubbes" eller "presses" ind i Qiangtang River. Se et kort over Hangchow Bugten og Qiangtang River her (åbner i nyt vindue!). Bølgen er under normale omstændigheder 1-3 meter høj, og den kommer farende med indtil 25 km/t, men under den månedlige kulmination øges højden op til 6 meter (med en rekordhøjde på over 8 meter), og hastigheden øges til omkring 30 km/t (den højeste hastighed, der er målt er 39 km/t).

Bølgen har det officielle navn "Black Dragon" eller "Silver Dragon", og fænomenet tiltrækker masser af tilskuere og under kulminationen i oktober afholdes den årlige Black Dragon eller Silver Dragon Festival, hvor der kommer op mod 250.000 tilrejsende turister, og så bliver der eller udøvet forskellige former for vandsport. Se eksempelvis websiden for "The Bore Riders Club", hvor de beskriver hvordan det er at ride på ryggen af dragen! (åbner i nyt vindue!)

Se en beskrivelse her af "Dragen der viser tænder" fra turistportalen ChinaPages.com (åbner i nyt vindue) samt yderligere en beskrivelse af fænomenet fra en anden kinesisk turistportal TravelChinaGuide.com (åbner i nyt vindue).


© Roskilde, den 13. januar 2005, Mogens Engelund

HOME - Tilbage til START - Tryk her!
Tilbage til START - Tryk her!

Såfremt du ønsker at sende mig en mail, så send den venligst til:
...du er velkommen til at sende mig en kommentar!


Opdateret d. 14.1.2005